Selectie
Standaard®Wijn Feestmaand
Standaard®Wijn heeft voor u een aantal wijnen uitgelicht welke heel goed bij het kerstdiner of een ander feestmaal zouden kunnen worden gecombineerd. Zo vind je hieronder 4 verschillende soorten wijn: Bubbels als aperitief, rood voor de vleesgerechten, wit voor de lichtere groente vogel gerechten en dessertwijn.
Bubbels
Lekker als aperitief, Marsecco prima met zachte kaas, fijne charcuterie, lichte salades en pasta's. Sekt heerlijk bij pastei, geroosterde kip of risotto. Uit Tsjechie en uit Oostenrijk. Biologisch en Biodynamisch.
Marsecco 2023
Marsecco is een speelse verwijzing naar de wijnmaker Petr Marcinčák en Prosecco . Marsecco, biologische uiteraard, is een cuvée gemaakt van de Riesling en de Müller Thurgau. De frisse smaak is mooi in balans met een licht honingachtige aroma van linde- en acaciabloesem met hints van abrikoos. De aangenaam frisse en fruitige smaak wordt versterkt door de mooie delicate bubbeltjes. Geniet van deze sprankelende witte biologische wijn.
Sekt 2020 Schloss Kirchberg
Een prachtige Sekt Brut qua smaak vergelijkbaar met de champagnes van Dom Perignon! Verfijnd, elegant, peer, perzik, gele appels, fijne zuren, een krokante ziltigheid en met een minimaal rijpingszoetje. Gemaakt van twee bourgondische druiven 30% Chardonnay en 70% Blauburgunder (Pinot noir). Biologisch dynamisch en gastronomisch aangenaam.
Witte wijn
Hieronder een selectie wijnen geschikt voor gekruide gerechten gerechten, vette vis, gerechten met fruit zoals een abrikozenchutney, patés, lichtzoete desserts of kazen met blauwschimmel. De pinot Gris combineert ook goed met gerechten die wat meer body en complexiteit hebben: gekruid witvlees, romige pasta’s risotto, gerechten met varkensvlees, zalm en tonijn. Uit Tsjechie en uit Oostenrijk. Biologisch en Biodynamisch.
Gewurztraminer 2021
Deze Gewurztraminer komt van liefst 64 jaar oude druifranken en wordt gekenmerkt door zijn felgele kleur, de geur van bloeiende rozen, viooltjes en acaciabloemen. De smaak is vol, extractief met een nasmaak van rijp tropisch fruit en weidehoning. Het is geschikt voor patés, desserts of kazen met blauwschimmel.
Grüner Veltliner 2019
Grüner Veltliner 2019. Mooi, elegant en fruitige instapwijn van Fritz Salomon.
Pinot Gris 2021
Een mooie biologisch geproduceerde Pinot Gris (Rulandské Sedé) uit dé wijn regio Mikulovská, Zuid-Moravië, Tsjechië. Een vleeskleurige wijn met het aroma van rijp steenfruit, de smaak toont de rijpheid van gekonfijte grapefruit, en de afdronk is langer met de geur en smaak van rozijnen.
De wijn is gemakkelijk te combineren met roomsausen met vlees, groentesushi of geroosterde kip op alle mogelijke manieren.
Rode wijn
Onderstaande selectie rode wijn zijn prima te combineren met kruiden als tijm rozenmarijn of salie, geroosterde groenten, lichte vis en grill gerechten. De Merlot perfect met rood vlees en gerookte smaken. Uit Slovenie, Tsjechie en uit Oostenrijk. Biologisch en Biodynamisch.
Merlot 2020
Santei's Merlot 2020 is een elegante rode wijn met rijke smaken, geconcentreerd rond sterke aroma's van framboos, bosbes en zwarte bes. Lichte eiken en vanille aroma's, vergezeld van aardse en peperige kruiden, afgewerkt met een geur van koffie. De wijn heeft een medium body, gerijpt in traditioneel geproduceerde houten vaten gemaakt van Sloveense eik.
Pinot Noir 2019
Subtiel, wendbaar én pittig. Fritz Salomon heeft van deze jongste Blauer Burgunder ofwel Pinot Noir een elegante rode wijn gemaakt met zachte tannine is zacht.
Pinot Noir 2023
Een biologisch geproduceerde Pinot Noir uit de subregio Velkopavlovská, Zuid-Moravië, Tsjechië. De wijn heeft een donkere robijnrode kleur met baksteenreflecties. Het aroma is vol frisse fruitigheid & kruidigheid. De smaak is rode bosvruchten. De wijn is bedoeld voor rood vlees, gevuld gevogelte en wild. Het is ook geschikt om nog enkele jaren verder te rijpen.
Rebula 2021
Santei's Rebula is lichtbruin, bijna oranje van kleur en medium gearomatiseerd op de neus, met een zachte geur van citrus en mediterrane kruiden. Vers, knapperig en overheerlijk in de mond, heeft het een intense en complexe smaak, gekenmerkt door schilcontact en rijping in eikenhouten vaten. Het kan het beste worden gecombineerd met een warm voorgerecht zoals pasta of risotto.
Dessertwijn
Zuur en zoete dessertwijnen gaat goed met honing gedroogd fruit,creme brulee karamel ingekookt fruit bijvoorbeeld. Uit Tsjechie en uit Oostenrijk. Biologisch en Biodynamisch.
Grüner Veltliner 2021 Maulbeerpark Beerenauslese
Hele bijzondere dessertwijn. Een Beerenauslese van de Grüner Veltliner van de Maulbeerpark wijngaard. Beerenauslese betekent zoiets als “Bessen(druiven)uitzoeking”. Doordat de druiven halverwege november(!) zijn geoogst zijn de druiven overrijp. Voor deze Beerenauslese zijn de rijpste druiven uit de trossen gehaald waarmee deze bijzondere kwaliteitswijn heeft kunnen vergisten. Behalve een natuurlijk hoog suikergehalte is het concentraat aan mineralen en smaakstoffen in de druiven, en dus de wijn, erg hoog. Deze Beerenauslese is een wijn die zeer lang kan lageren. Een zeer bijzondere en heerlijke dessertwijn. Biologische Dynamisch. Krachtig, maar zacht elegant.
Riesling 2018 – ijswijn
De specialiteit van wijnmaker Petr Marcinčák is de productie van stro en van nature zoete wijnen met hun complexiteit en buitengewone harmonie van smaken.
Deze ijswijn (0,375l) is gemaakt van de Riesling die na een nacht vorst zijn geoogst. Druiven worden met de hand geplukt.
Smaak is massief, vol, rijk, elegant en fluweelzacht met een buitengewoon boeket van wilde bloemen, honing, gekonfijt fruit.
Als dessert wijn perfect, als digestief, aperitief. Gaat goed samen met blauwe kaas, chocolade.