Georgië ligt aan de oostkust van de Zwarte Zee. Ter hoogte van Noord-Spanje, maar dan een paar duizend kilometer naar het Oosten, net Turkije voorbij. De wijngaarden liggen tegen de Bergen aan, in het glooiende landschap van de lange Mtkvari rivier. De route van de rivier is in de afgelopen eeuwen verschillende malen veranderd. De wijngaarden liggen van op de mineraalrijke heuvels tot op de voormalige rivierbeddingen van klei.
Georgië geldt als de bakermat van de wijncultuur. Archeologen hebben in Georgië kruiken met de oudste resten van druivenpitten ter wereld gevonden. Ze dateren van 6.000 voor Christus daarmee is Georgië dus het oudste wijnland ter wereld. Het Georgische woord ‘Gvino’ voor ‘wijn’ is uit deze regio afkomstig. In de 17e eeuw werden in geen ander land ter wereld zoveel kwaliteitswijnen gemaakt.
De kerk heeft lange tijd een stevige vinger in de wijn gehad en dat laat z’n sporen na. Georgiërs beleven wijn op hun eigen manier. Georgische wijn is niet bedoeld om zo maar even mee te borrelen. Wijn heeft er een bijna religieuze betekenis. Je drinkt het bewust, bij een passende maaltijd met goede vrienden, onverwachte gasten of familie. Wijn is een symbool van de Georgische cultuur.
In de jaren dertig van de vorige eeuw werd de productie door de Sovjet planeconomie industrieel. In 1991 werd Georgië een zelfstandige republiek. De wijngaarden werden terug gegeven aan de oorspronkelijke eigenaren. Productie- en bottelingsmethoden werden drastisch gemoderniseerd .De export nam snel toe, Rusland bleef veruit de grootste afzetmarkt. Tot April 2006 Rusland haar grenzen sloot voor Georgische wijn. Sindsdien vinden de Georgische wijnboeren steeds nadrukkelijker nieuwe afzetmarkten voor de mooie vruchten van hun duizenden jaren oude wijntraditie.

Toont alle 6 resultaten

Toon filters

Khikhvi 2018

21,50
Op het etiket zien we de  mannen van Casreli in hun favoriete habitat: aan tafel met veel eten en wijn. Deze oranje natuurwijn van Casreli uit Georgie is een natuurwijn pur sang. Zuiver, helder en bijna goudkleurig. Aards. Hazelnoten, dikke marmelade en gedroogd fruit van rijpe abrikozen. Zes maanden rijping met schil en pit in een qvevri, een grote aardewerken amfoor die in de grond is gegraven. Iets koelen zo'n wijn en er altijd wat bij eten want daar is ie voor bedoeld.

Kisi 2018

21,00
Deze oranje natuurwijn van Casreli uit Georgie is opvallend fruitig, ondanks zes maanden rijping met schil en pit in een qvevri, een grote aardewerken amfoor die in de grond is gegraven. Het fruit doet denken aan een ice tea met perzik, met een snufje witte peper. Je ruikt het, en je proeft het ook, samen met de bitters van walnoten, abrikozenmarmelade, gele pruimen en tannine in de afdronk. Iets koelen zo'n wijn en er altijd wat bij eten want daar is ie voor bedoeld.

Rkatsiteli 2018 3 Terraces

22,50
Natuurwijn van biologische druiven en met zo weinig mogelijk ingrepen door de wijnmaker. Deze Orange wijn heeft een licht amberen kleur. Een neus van gedroogde bladeren, noten en frisse tamarinde zuren. Je proeft die tamarinde zuren ook samen met appeltjes en de milde bitters van groene thee. Complex, intrigerend, loepzuiver en met veel souplesse. Bijzonder orange!

Rkatsiteli-Chinuri 3 Terraces 2018

21,00
Wijnmaker Nukri Kurdadze liet de biologische Rkatsiteli en Chinuri druiven drie maanden met de schilletjes fermenteren en rijpen in qvevries (amforen). Daarna deed hij deze ORANGE wijn nog vier maanden in andere qvevries op lager gelegen 'terassen' in zijn kelder. Zijn unieke 'terrassen methode' leidt tot zachte en krachtige oranje wijn. Deze natuurwijn doet denken aan hazelnoottaart, kweepeer gelei, amandelspijs en geconfijte abrikoos. Dat klinkt zoet, maar hij is toch helemaal droog. Met een bescheiden alcoholpercentage en wat tannine in de afdronk.
 

Saperavi 2018

25,00
Deze droge rode wijn is wat vettig, diep donkerrood en krachtig. Met donker bosfruit, de bitters van hazelnoot, de kruidigheid van laurier en flinke tannine. Georgische natuurwijnen die in qvevries (amforen) worden gemaakt krijgen vaak een natuurlijke 'malolactische fermentatie': de scherpe appelzuren worden in zachtere melkzuren omgezet. Kortom: de wijn wordt zachter en ronder. En dan ruikt hij vaak iets naar roomboterbabbelaars dat zal mettertijd verdwijnen en de tannine zal zachter worden. Het fruit en de kruiden blijven.

Saperavi 2018

26,50
Wijnmaker Nukri Kurdadze liet de biologische Saperavi druiven acht  maanden met de schilletjes fermenteren en rijpen in qvevries (amforen). De wijn heeft opwekkende zuren als tegenwicht voor de onwaarschijnlijk geconcentreerde bosfruit en laurierdrop smaken. Pak een vulpen en je kunt er een brief mee schrijven.