Papari Valley is een klein wijnhuis van de familie Kurdadze uit Georgië. Ze maken natuurwijnen volgens de klassieke Georgische methode: in de qvevri. De eerste wijnen werden in 2006 gemaakt. Maar pas in 2015 vond de familie Kurdadze haar wijnen goed genoeg om te verkopen. De kwaliteitsnormen van Papari Valley liggen dan ook hoog, maar die moeite wordt beloond. De wijnen van Papari Valley behoren tot de beste natuurwijnen van Georgië.
De wijnen van Papari Valley worden gemaakt door Nukri Kurdadze. Nukri is natuurkundige en al zijn hele werkende leven actief in de Georgische wijn. Ruim tien jaar geleden besloot hij professioneel wijnmaker te worden. Hij kocht twee hectare wijngaard in de provincie Kachetië. Op glooiende hellingen die de Papari vallei wordt genoemd. ‘Papari’ betekent ‘manen van een paard’ in het Georgisch. Het glooiende landschap met op de achtergrond de Kaukasus doet daar inderdaad aan denken. Nukri wordt geholpen door zijn vrouw en door zijn zoon Sandro, Sandro helpt niet alleen in de wijngaard en in de kelder, hij ontwierp ook het etiket voor de flessen.
Natuurwijnen
Voor Nukri was van begin af duidelijk dat hij natuurwijnen wilde maken. Inmiddels beschikt Papari Valley over 9,3 hectare wijngaard. Die zijn voor het grootste gedeelte aangeplant met Saperavi druiven en de rest met Rkatisteli. De familie heeft een duidelijk doel voor ogen: Het tot uiting brengen van het unieke terroir van de Papari vallei, zonder ingrijpen in de natuur, zonder bestrijdingsmiddelen of herbiciden, maar volgens de strenge normen van de strikt organische wijnbouw. Op sommige delen staan nog stokken van meer dan veertig jaar oud. De rest van de stokken is tussen de acht en vijftien jaar oud. Hiervan kan Papari Valley maximaal ongeveer 35.000 flessen wijn per jaar persen.
Qvevri’s op drie ‘terrassen’
Nukri is natuurkundige. Dat blijkt wanneer je in zijn kelder kijkt. Hij heeft een innovatie bedacht die we nergens anders hebben gezien. Op drie verschillende niveaus in zijn kelder bevinden zich in totaal 21 qvevri’s. In de bovenste qvevri’s worden de druiven gefermenteerd tot most. Vervolgens wordt die most met behulp van de zwaartekracht overgeheveld naar de qvevri’s op de lagere niveaus om te rijpen. Op deze manier heeft Nukri toch enige controle over de ontwikkeling van de wijn. Een innovatie die zijn vruchten afwerpt want de wijnen van Papari Valley zijn zeer zuiver en opvallend elegant.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.