Bij de productie van deze bijzondere wijnen gaat het vooral om het op natuurlijke wijze verwijderen van water uit de druiven en het verhogen van de concentratie van suikers, zuren en andere mineralen in de druivenbessen. De wijnwet staat slechts drie methoden toe om druiven te drogen, namelijk het gebruik van de edele schimmel botrytis cinerea bij de productie van cibeba’s, het gebruik van rijp bij de productie van ijswijnen en het langdurig drogen op stro bij de productie van strowijnen.
Het buitengewone microklimaat van de Novi Sad-wijngaarden, beïnvloed door de stromende rivier Dyjí en de Pálava-meren, waarin de rivier Dyje stroomt, zorgt voor ochtendnevel in de herfst en hete zon gedurende de dag, die ideale omstandigheden zijn voor de vorming van de nobele schimmel botrytis cinerea. Wijnmaker Petr Marcinčák was de eerste van de Novosedly-wijnmakers die dit geschenk van de natuur gebruikte en produceert sinds 1999 botrytische wijnen. Edele schimmel droogt de druiven en verhoogt zo de concentratie van suikers en geurstoffen erin.
De krenten en rozijnen (rozijnen of cibebas) worden vervolgens in hun geheel geperst en leveren most van uitzonderlijke kwaliteit met een hoger gehalte aan suikers, zuren en mineralen. Deze wijnen worden gekenmerkt door aroma’s van bloemen, honing en gekonfijt fruit (appels, peren, abrikozen, ananas).
Wijnmaker Petr Marcinčák beheert op ecologische wijze 110 ha eigen wijngaarden in en rondom 7 wijndorpen in het warmste deel van Tsjechie: Brod nad Dyjí, Dobré Pole, Dolní Dunajovice, Jevišovka, Novosedly, Nový Přerov en Mikulov. De wijngaarden worden biologisch verbouwd in harmonie met de natuur. De warme Badenzee heeft sterke sedimenten van kalkhoudende grind, zand en klei achtergelaten in Zuid-Moravië, die de belangrijkste kenmerken vormen van de 11 ha grote wijngaard Daniel bij Dobré Pole. Gemiddelde jaartemperatuur in ° C: 9,3 en hoogte in m: 218–260.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.