Bij de productie van deze bijzondere wijnen gaat het vooral om het op natuurlijke wijze verwijderen van water uit de druiven en het verhogen van de concentratie van suikers, zuren en andere mineralen in de druivenbessen. De wijnwet staat slechts drie methoden toe om druiven te drogen, namelijk het gebruik van de edele schimmel botrytis cinerea bij de productie van cibeba’s, het gebruik van rijp bij de productie van ijswijnen en het langdurig drogen op stro bij de productie van strowijnen.
Wijnmaker Petr Marcinčák is een van de eerste producenten van strowijn die zijn eigen weg gaat en zijn eigen productiemethoden toepast, die al jaren bewezen zijn, en de druiven 4 tot 6 maanden op stro laat drogen totdat de most het vereiste suikergehalte heeft bereikt, dat varieert van 40 tot 50 en graden van suikergehalte. Vervolgens worden de druiven uit het stro geplukt en met een steeltje in hun geheel geperst. Zeer voorzichtig persen duurt ongeveer 36 uur en de compactheid ligt in het bereik van 10 tot 15%. De verkregen most is zeer geconcentreerd en lijkt op vers gedraaide honing. Tijdens de fermentatie bereikt het alcoholgehalte ongeveer 11% en het hoge restsuiker tot 370 g per liter. Vervolgens rijpt de strowijn in vaten.
De gezonde druiven kunnen worden gebruikt voor de productie van speciale wijnen, van vooraf geselecteerde wijngaarden met speciale agrotechniek en het gebruik van de meest zachte bescherming tegen ziekten en plagen.
Petr Marcinčák beheert op ecologische wijze 110 ha eigen wijngaarden in en rondom 7 wijndorpen in het warmste deel van Tsjechie: Brod nad Dyjí, Dobré Pole, Dolní Dunajovice, Jevišovka, Novosedly, Nový Přerov en Mikulov. De wijngaarden worden biologisch verbouwd in harmonie met de natuur. De warme Badenzee heeft sterke sedimenten van kalkhoudende grind, zand en klei achtergelaten in Zuid-Moravië, die de belangrijkste kenmerken vormen van de 11 ha grote wijngaard Daniel bij Dobré Pole. Gemiddelde jaartemperatuur in ° C: 9,3 en hoogte in m: 218–260.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.