Goede wijnen van de Müller-thurgau combineren een zwoele, kruidige neus met een frisse smaak. Ze hebben een zacht aroma van groen fruit en citrus, met iets van perzik en muskaat. Ze zijn licht, aangenaam fris en makkelijk drinkbaar.
De Müller-thurgau is een door Herman Müller uit het Zwitserse kanton Thurgau in 1882 gerealiseerde kruising van de Riesling en de Gutedel. Het is een sterke druif die bijna altijd een hoge opbrengst per hectare geeft. Maar als hij niet onder de juiste omstandigheden verbouwd en gevinificeerd wordt, kan hij te weinig zuren hebben. Dan wordt de wijn lobbig en saai.
Veel Duitse producenten hebben zich in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw door de hoge opbrengst laten leiden en matige wijnen van de Müller-thurgau gemaakt. Dit heeft de reputatie van de druif geen goed gedaan. Het is weliswaar van nature geen hoogvlieger, maar toch zijn er verscheidene wijnboeren er fraaie wijnen van maken. De beste herken je aan de zuurgraad. Hij moet lekker fris zijn.